Мартовски семинари у Историјском архиву

Историјски архив Топлице током марта 2022. године покреће низ семинара под насловом:

 

„Управљање документарним материјалом и архивско пословање“

 

  • Семинар у Прокупљу одржаће се у скупштинској сали града Прокупља 3. и 4. марта од 10 часова.
  • Семинар у Куршумлији одржаће се у скупштинској сали Општине Куршумлија 10. и 11. марта од 10 часова.
  • Семинар у Блацу одржаће се у скупштинској сали Општине Блаце 15. и 16. марта од 10 часова.
  • Семинар у Житорађи одржаће се у скупштинској сали Општине Житорађа 17. и 18. марта од 10 часова.

 

Обука је намењена одговорним стручним лицима за заштиту архивске грађе и документарног материјала, као и свим оснивачима и запосленим у регистрованим субјектима, осим физичким лицима која немају обавезе по Закону.

Низ стручних предавања која ће бити одржана током семинара имају за циљ да полазнике упознају са прописаним начином управљања документарним материјалом, као и са новим законским прописима који регулишу ту област.

 

Планирани програм предавања:

– Управљање документима и архивско законодавство

– Заштита архивске грађе и документарног материјала

– Валоризација документације, рокови чувања

– Технички услови заштите архивске грађе

 

Полазници добијају радни материјал и то: законска и подзаконска акта, примере образаца и општих аката. Присуство предавањима је обавезно, а након предавања и интерактивног учешћа током едукације, полазници ће добити сертификат Историјског архива Топлице.

 

У циљу што успешније организације, уколико сте заинтересовани да похађате семинар, молимо Вас да нас обавестите о присуству и броју кандидата најкасније до 1. марта 2022. године.

Котизација за семинар је 3.300,00 динара по учеснику (Историјски архив Топлице није у систему ПДВ-а) и обухвата наставу, наставни материјал, сертификат о учешћу у раду радионице и освежење у паузи.

За сва даља питања, можете нас контактирати на број телефона:

063 42 45 80 или 027 32 96 46 лок. 12, као и путем електронске поште:

arhiv.toplice.ss@gmail.com

Формулар за пријаву кандидата можете преузети овде.

Prijava za seminar

 

 

Историјски архив добитник признања

Поводом дана Светог Саве , 27.01.2022. године, у Свечаној сали Града Прокупља, Историјски архив Топлице је добио Светосавску повељу, највеће признање које традиционално додељује Топлички управни округ. Светосавско признање уручио је начелник Топличког управног округа, Златан Миљковић.

Признање је примио директор Историјског архива Милан Стојановић и том приликом се захвалио и рекао  да је признање велика сатисфакција за све запослене у Архиву и истакао да је уз велику помоћ Министарства културе, Града  Прокупља и локалних самоуправа Топличког округа и остварен велики напредак у раду ове установе.

 

        

Споразум о сарадњи Историјског архива Топлице и Филозофског факултета Универзитета у Приштини

У Косовској  Митровици , 15. децембра 2021.  потписан је споразум  о сарадњи  Историјског  архива  Топлице  и  Филозофског
факулетата приштинског Универзитета са седиштем у Косовској
Митровици . Споразум о сарадњи  се односи пре свега на обављање стручне праксе
студената катедре за историју, кроз рад са грађом коју чува Историјски архив.

Споразум су потписали декан факултета, проф.др ЗвезданАрсић и директор Историјског архива Милан Стојановић.

Потписивање протокола о сарадњи историјских архива

Данас 27.02.2021.године поводом обележавања 104. годишњице од почетка Топличког устанка Историјски архив „Топлице“Прокупље посетили су директор Архива Војводине Небојша Кузмановић и директори историјских архива из Ниша,Лесковца,Врања,Пирота и Зајечара. Том приликом на  састанку који је одржан директор Историјског архива „Топлице“Прокупље Милан Стојановић упознао је госте са историјатом Историјског архива „Топлице“Прокупље,са његовим функционисањем и радом као и о томе како је архив изгледао пре само пар година. На том састанку је потписан и протокол о сарадњи између архива Војводине и осталих архива чији су директори присуствовали састанку. На састанку се говорило о плановима за будућу сарадњу између архива са југа и архива са севера Србије. После састанка гости су обишли просторије у којима раде запослени у Историјском  архиву „Топлице“Прокупље као и депое у којима се чува архивска грађа. Након тога гости су присуствовали церемонији обележавања 104.годишњице Топличког устанка а такође су обишли културно историјске споменике  и знаменитости Града Прокупља.

Опремање депоа покретним архивским полицама

Уз помоћ средстава која су добијена од Министарства културе и информисања на Конкурсу за финансирање или суфинансирање пројеката  из области откривањa, прикупљања, истраживања, документовања, проучавања, вредновања, заштите, очувања, представљања, интерпретације, коришћења и управљања АРХИВСКОМ ГРАЂОМ у 2020. Години и  Града Прокупља,Историјски архив „Топлице“Прокупље је набавио Покретне архивске полице за опремање једног депоа. Вредност пројекта је 3.600.000 динара са ПДВ. Опремањем депоа оваквим покретним архивским полицама у значајној мери ће се повећати смештајни капацитети,при чему ће се сада у овако опремљеним депоима сместити око 550 дужних метара архивске грађе а до сада је у истом депоу који је био опремљен класичним металним полицама могло да се смести око 330 дужних метара архивске грађе.

 

Page 1 of 712345...Last »
© Copyright arhivtoplice.org.rs - Designed by KVS SYSTEM